top of page

Glesbygdsfördomar

Nyfiken på glesbygdslivet?

Här belyser vi sanningen om några vanliga fördomar om livet långt ut på landet.

Vill du läsa mer? Följ oss på Instagram eller ta kontakt

Alla unga flyttar från glesbygden

Den här fördomen är faktisk sant. 


Fast samtidigt är det inte riktigt hela sanningen hellre.

 

Faktum är att de flesta som växer upp i glesbygd väljer att flytta ifrån som unga vuxna. Man bor i stan i några år för att studera och etablera sig i karriären. 

Men när det är dags att skaffa egen familj är det många som kommer tillbaka - eller flyttar till en annan mindre ort. Och oftast tar man då med sig även en maka eller make. I forskningen kallas detta för "livscykelsmigration".

 

Att "de unga" lämnar glesbygden säger alltså ingenting om ortens framtid. 
 

Det här med avlägsenhet är mycket relativ. Att ta mer en en timme till jobbet fast man bor "i storstan" tycks inte vara någon konstighet. Samtidigt kan man komma ganska långt på en timme i glesbygdsområden. 

Tänk dig du bor norr om Stockholm. Då är det kanske inte ofta man tar sig in i stan för att njuta av det staden har att erbjuda. Och bor vännerna på fel sidan Slussen är det inte hellre så ofta man träffas. 

Det känns faktiskt rätt avlägsen där norr om röda tunnelbanelinjen. 

Digitaliseringen har gjort sitt för att bringa services närmare byn. Idag kan du träffa läkaren via videosamtal och bekvämt beställa nya kläder eller veckohandla från köksbordet. 

3.png
4.png

"Nja" säga jag som har träffat gott om arbetsgivare i glesbygd som helt förtvivlat letat efter personal. Men visst, det är klurigare att mäkla ihop kompetens och arbetsplats - och oftast är det ju två som ska ha jobb. 

Det som i alla fall finns på glesbygden är gott om möjligheter att driva eget. Och de låga bostadskostnader kan göra att man även klarar sig på mindre timmar. 

Många orter är entreprenörskapshubbar där stor kunskap och stöd finns till dig som är nytt som egenföretagare. Oftast finns det även cluster inom en viss industri.

Dessutom så behöver man ju inte alltid vara i stan för att jobba åt kunder i stan. Tack vara digitaliseringen är det fler och fler jobb som kan göras på distans. Det är alltså alltid värde att utforska ifall du skulle helt enkelt kunna ta med ditt jobb om du vill flytta till landet. 

bottom of page